Sestro moja mila,

Legoh sinoc u krevet posle predhodno neprospavane noci i jucersnjg nezaboravnog dana koje mojoj braci i sestrama, dragim mi snajama, braticima i sestricima a i meni licno priusti meni dragi stric . Na kraju dugog sunacnog ljetnjeg dana u kome bijah okruzen gore pomenutim osobama ispunjen ljubavlju i srecom, danu punog viteskog nadmetanja, umnog naprezanja, pored bogate trpeze sa brizljivo spremanim ukusnim jelima i picima bio sam siguran da ce mi san biti miran i dubok. Koliko je moja radost i sreca bila velika recice ti i to da sam ono celodnevno cirlikanje cirkulara iz komsijinog dvorista cuo kao Mendelsonovu proljecnju sonatu. Moje iznanedjenje je bilo veliko kada legavsi u krevet nakon takvog dana umesto da dolazi dremez koja neminovno vodi u san moju dusu ispuni neki unutrasnji nemir koji mi snu ne dede na oci.

Znajuci da ces me razumjeti sestro moja mila potanko cu ti opisati moju drugu za redom besanu noc. Juce ti pricah da predhodnu provedoh analizirajuci sa meni dragom komsinicom uzroke i posledice njene svadje sa najboljom joj prijateljicom. Dugo se prevrtah po krevetu muceci se da otkrijem sta je uzrok mom nemiru. Tek iza ponoci kao grom iz vedra neba kroz moj um prodje rec zavera. Zam da cu te iznanaditi kada kazam da je i juceraslnji dan bio zavera ali kao sto obecah potanko cu ti to i objasniti. Kao i svaka zavera pa tako i ova ima svog tvorca i cilj. Tvorca ove zavere sam bez problema odredio; lukavi latini. Sve zavere brotiv Srba i svega sto je srpsko poticu bas od njih, lukavih latina pa sto ne bi i ova. Ni kod desifrovanja cilja sestro mila ti se nisam mnogo mucio. Cilj svih latinskih zavera je uniziti izblatiti i poniziti sve sto je srpsko ili ima bilo kakve veze sa njim. Tako cilj i ove zavere je unizavanje i ponizavnje bratstva Kusljevici. Lukavi latini nam ponizavaju drzavu , crkvu i vjeru pa sada idu dalje i to rade sa bratstvima. Sigurno se pitas sestro kako to oni rade. Rade tako sto se tajno ubacuju u brtstva i tajno rade sve dok nevrbuju ili ne ispiju mozak nekome iz samog vrha bratstva. Znam da ces zanemeti kad ti ovo kazem ali u nasem bratstvu oni to uradise preko onoga koji nas juce u ljubavi i okupi, mog strica a tvog oca . Kako ga pridobise. Lako. Tamo gdje je najslabiji, na zetove. Preko zemunskog ga pridobise preko crnogorskog izvrsise taj pakleni plan. Kako ga pridobise setro u ovom pismu se necu baviti a kako izvrsise to je moja bolna rana i o tome cu ti sada pisati.

Kako nas juce dotukose, ponizise i osramotise? Vec rekoh na pocetku pisma samo je to sve bilo lukavo latinski uvijeno tako da je na prvi pogled tesko prepoznatljivo. Da sestro kroz vitesko nadmetenje i umno naprezanje. Ti se juce radova kada nas tvoj vitez a nas zet nadskoci. Ne ta cast ne pripade nikom od nas pa cak ni jednom od stricevih unaka i tvojih sinova kojim tece deo krvi Kusljevica nego bas stricevom zetu a tvom vitezu. Poruci tvom vitezu sestro mila, jos jednom li nas nadskoci bez obje noge ce ostati i skakati ga vise nece. Pomenuh i umno nadmetanje i naprezanje. Tvoj vitez kome ni ime ne mogu da pomenem nam iz nama strane i nprijateljske zemlje donese neku razbribrigu (jedino cime se oni bave osim zavjera) da slazemo. Sama si vidjela sestro da se celo popodne mucismo tim cudom. Sunce vec bijase dobro brdu nagelo kada neko od bratsva zaurlika:

-Evo ga slozeno.

Radost nas obeze sve. Nismo je krili a i da jesmo nebi je mogli sakriti jer bijase neizmejrna. Ali opet tu lukavi latini napravise od nasih ociju skrivono na prvi pogled nama najvece ponizenje. Kako. Evo sestro dok mi nase mozgove naprezasmo slazuci to sokocalo koje mi sada sve vise lici na nemam koja ljudske duse prozdire nama je vise puta stavljeno do znanja da je ljupka plava koleginica od tvog viteza slozila to sokocalo za ne vise od 30 sekundi, dok tvoj direktor cak ni ruke nije koristio nego je to u jednom dahu slozio u mislima. Suvisno je sestro da izvlacim bilo kakve zakljcke a nemam rijeci da ti opisem osjecaj ponizenja koji me sada obuzima. Jos nam tvoj vitez obaca da ce nam svima poslati po jedno tako sokocalo da bi preko nas ponizio i onaj deo bratstva Kusljevica koji su juce bili te srece da bar licno ne ucestvuju o ovom najstrasnijem debaklu i ponizenju naseg bratsta.

U prilog svega gore pumenutog ide i to da vas zatekoh dobro naoruzane digitalnim kamerama i foto aparatima, tako da celu ovu bruku snimiste i u digitalnom obliku u memorije vasih brojnih uredjaja pohraniste. Nama rekoste da na mejstu okupljanja ni mobilni telefoni ne funkcionisu tako da ih na nasu zalost ne ponijesmo nebili se bar dok bijasmo u onoj nicem opravdanoj radosti zajednicki slikali pa makar i u slici niske rezolucije jer su nam i telefoni skromnih mogucnosti. Plasim se jada da ce cela ova bruka dospeti na svetsku javnu mrezu sto nam juce na kraju krajeva suptilno vise puta i obecaste, a ako li i tu budemo posramljeni sa mirom na ovoj napacenoj planeti mozemo se pozdraviti .

Sestro moja mila juce se licno uvjerih da sto zbog kucnjog vaspitanja a sto do drzanja divne srpske tradicije da dok muski mudro razgovoraju zene muce ti se ovog zavjeta u potpunosti drzis molim te da zbog toga ovo pismo krupnim slovima odstampas i das stricu da procita. Dobro je da on to licno procita jer citajuci mu plasim se da ce nesto nedocuti ili precuti a onda nece ni shvatiti glavnu poruku ovog pisma:

Da ukoliko i za sledece okupljanje koje nam juce obeca planira slicno ponizenje bratstava na nas dolazak ne racuna, a on neka skopa jedno zivince iz kucnog dvorista , zavrne mu siju , ispece i u ljubavi i radosti onako osureno i peceno podjeli sa zetovima a nas ovako ponizene ostavi na miru a sebe u ovim kriznim vremenima ne izlaze nepotrebnom trosku. Osim toga molim te da se ovo pismo proslijedi svim ucesnicima jucerasnjeg okupljanja kako bi bili upoznati sa ovim paklenim planom koji juce na nasu sramotu ne razotkrismo i u korijenu ne sasjekosmo.

Sto se mene licno tice iako sam licno jedini pronikao u ovaj ocito dugo i do detalja planiran pakleni plan lukavih latina neocekujem nikakve pohvale ni priznanja, a ukoliko bratstvo smatra neophodnim ja cu isvrsiti i analizu kako su lukavi latini ucinili da preko drugog mu zeta strica okrenu protiv onog u cega se on do skora kunijase (Bratstva).

Sestro moja mila stoj te mi u Hristovoj i bratskoj ljubavi ti, ona tri sokola i tvoj vitez.